Enquetes en quizzen Tijdlijnen Tools

Twine: Interactieve tekstverhalen maken

Twine is een tool waarmee je makkelijk text-based-verhalen kunt maken. In de basis maakt de tool een veld voor je aan waar je via verschillende linkjes een verhaal kunt vertellen, door een stuk tekst te geven met meerdere opties om door te klikken. Het is vergelijkbaar met de oude text-based-games van vroeger: “Je loopt door een moeras, in de verte zie je bergen, wat doe je? -> Kies A. om naar de bergen te gaan, of B. om terug te keren”. Op die manier kun je het verhaal steeds laten aftakken of weer bij elkaar laten komen.

Je kunt Twine gebruiken op Twinery.org.

Interessant aan Twine is dat je in beginsel een heel simpele game maakt op basis van alleen tekst en dat dat prima werkt, maar als je het een stapje verder wil nemen kun je met custom CSS of JavaScript ook een eigen layout daar omheen maken.

De game is vervolgens makkelijk via html te embedden op websites zoals WordPress. Let wel op: je kunt Twine in de browser gebruiken zonder account. Dat is weliswaar handig, maar dat betekent dat je je progressie verliest zodra je je browser afsluit – of als je computer ineens uitvalt. Let daar dus op!

Hoe werkt Twine?

De tool is redelijk simpel te gebruiken en heeft geen overdaad aan opties. In plaats daarvan maakt Twine gebruik van simpele codes per blok. We geven hier een korte uitleg over hoe dat werkt.

Dit is het beginscherm van Twine. Je kunt ‘passages’ maken door onderaan op +PASSAGE te klikken. Door met je muis over de passage te gaan kun je die een naam geven, of hem verwijderen.

Als je dubbelklikt kun je deze passage een teksbegeleidende tekst geven én er keuze-vakken aan toevoegen zodat je je verhaal kunt beginnen.

Je doet dat door iedere optie [[tussen deze tekens]] te zetten:

Je beginscherm ziet er dan als volgt uit. Je kunt in iedere passage weer een nieuw verhaal met opties stoppen:

Je verhaal ziet er in de praktijk dan zo uit:

Dit verhaal mag dan zwart-wit zijn, maar je kunt er met css en html nog allerlei vormgeving aan geven – als je daar klaar voor bent.

Exporteren

Je kunt het bestand nu linksonderin exporteren. Je kunt het bestand naar .html-formaat exporteren, en dat op je server zetten. Let op dat je het bestand niet zomaar opent en de code embed: die is namelijk wel heel erg lang. Link liever naar het bestand via een .

Translate »