Staat het antwoord op jouw vraag hier niet tussen? Mail jouw vraag dan naar techdesk@fontys.nl.

Hoe installeer ik een WordPress op mijn .fhj.nl domein?
Lees de tekst of bekijk deze video. 1. Log in op jouw serverruimte via https://diradmin.fhj.nl:2222/. Gebruik de inloggegevens die je in de mail ontvangen hebt (van functioneelbeheer@fhj.nl). 2. Scroll naar beneden. Onderaan zie je Web Applications staan. Klik op het WordPress icoon. Indien ‘Web Applications’ niet zichtbaar is, ga dan naar ‘Installatron Applications Installer’ onder Advanced Features. Zoek tussen jouw applicaties naar WordPress. Als je de applicatie WordPress gevonden hebt, klik je op het WordPress icoon. 4. Klik rechts bovenin op ‘install this application‘. 5. Zet de ‘Automatic Update’ op ‘Update to any new version’, de overige standaardinstellingen die je te zien krijgt, hoeven niet per se aangepast te worden. FJ raadt je wel aan jouw inlognaam te veranderen van ‘admin’ naar een andere naam en het wachtwoord aan te passen. Het is toegestaan ook andere instellingen te wijzigen. 6. Kies er onderaan de pagina voor de installatie te beginnen. 7. Als de installatie voltooid is, kun je inloggen via ‘jouwvoornaamtussenvoegselsjouwachternaam.fhj.nl/wp-admin’ met de inloggegevens die je tijdens de installatie invulde.
Hoe installeer ik een nieuw thema op mijn WordPress?
Lees de tekst of bekijk deze video. 1. Log in op jouw WordPress via jouwvoornaamtussenvoegselsjouwachternaam.fhj.nl/wp-admin met de inloggegevens die je tijdens de installatie invulde. 2. Als je met je muis over ‘Appearance‘ (NL: ‘Weergave’) gaat, zie je ‘Themes‘ (NL: ‘Thema’s’) staan. Klik op Themes. 3. Klik op “Add New“. 4. Je kunt nu via de zoekfunctie aan de rechterkant of de ‘Feature Filter‘ naar een thema zoeken dat via Wordpress aangeboden wordt. Heb je op een externe website een thema gevonden dat je gedownload hebt? Dan kun je dat thema uploaden door op ‘Upload Theme‘ te klikken. 5. Als je thema geïnstalleerd/geüpload is, klik je op ‘Activate‘.
Hoe installeer ik een plugin op mijn WordPress?
Lees de tekst of bekijk deze video. 1. Log in op jouw WordPress via jouwvoornaamtussenvoegselsjouwachternaam.fhj.nl/wp-admin met de inloggegevens die je tijdens de installatie invulde. 2. Als je met je muis over ‘Plugins‘ gaat, zie je ‘Add New‘ staan. Klik op Add New. 3. Je kunt nu via de zoekfunctie aan de rechterkant naar een plugin zoeken die via Wordpress aangeboden wordt. Heb je op een externe website een plugin gevonden die je gedownload hebt? Dan kun je die plugin uploaden door op ‘Upload Plugin‘ te klikken. 4. Als je plugin geïnstalleerd/geüpload is, klik je op ‘Activate‘.
Wat is het verschil tussen pages en posts?
Lees onderstaande tekst of bekijk deze video. Je gebruikt een page voor informatie die je eenmalig online zet en die niet vaak verandert. Bijvoorbeeld een ‘over mij’-pagina. Daarvan heb je er maar één nodig.

Informatie over jouw studievoortgang moet regelmatig geüpdatet worden. Hetzelfde geldt voor jouw journalistieke portfolio. Voor verhalen over jouw studievoortgang en onderdelen van jouw portfolio gebruik je daarom ‘posts‘. Deze posts kun je toevoegen aan een category. Je kunt alle posts die in dezelfde category vallen bij elkaar op een page zetten, een zogenaamde ‘category page‘. In plaats van één lange tekst staan er op deze pagina meerdere posts uit dezelfde category.

Hoe maak ik pages en posts?
Lees onderstaande tekst of bekijk deze video. 1. Log in op jouw WordPress via jouwvoornaamtussenvoegselsjouwachternaam.fhj.nl/wp-admin met de inloggegevens die je tijdens de installatie invulde. 2. Als je met je muis over ‘Posts‘ of over ‘Pages‘ gaat, zie je ‘Add New‘ staan. Klik op Add New. 3. Voeg een titel en inhoud toe aan jouw page of post. (Als je een post toevoegt, kies je aan welke category je jouw post toevoegt.) 4. Klik rechts bovenin op ‘publish‘ (NL: publiceer).
Hoe maak ik een menu?
Lees onderstaande tekst of bekijk deze video. 1. Log in op jouw WordPress via jouwvoornaamtussenvoegselsjouwachternaam.fhj.nl/wp-admin met de inloggegevens die je tijdens de installatie invulde. 2. Als je met je muis over ‘Appearance‘ (NL: ‘Weergave’) gaat, zie je ‘Menus‘ staan. Klik op Menus. 3. Klik op ‘Create new menu’ (NL: ‘Een nieuw menu aanmaken’). 4. Geef je menu een naam en klik op ‘Create menu’ (NL: ‘Menu aanmaken’). 5. Vink onderaan aan waar jouw menu op je website getoond moet worden. 6. Sla je menu op.
Hoe voeg ik pages en categories toe aan het menu?
Lees onderstaande tekst of bekijk deze video. 1. Log in op jouw WordPress via jouwvoornaamtussenvoegselsjouwachternaam.fhj.nl/wp-admin met de inloggegevens die je tijdens de installatie invulde. 2. Als je met je muis over ‘Appearance‘ (NL: ‘Weergave’) gaat, zie je ‘Menus‘ staan. Klik op Menus. 3. Kies bij ‘Select a menu to edit‘ (NL: ‘Een menu selecteren om te wijzigen’) het menu dat je wilt aanpassen. 4. Aan de linkerkant klik je op ‘pages‘ of op ‘categories‘. 5. Selecteer de pagina’s en categories die je aan je menu toe wilt voegen en klik op ‘Add to Menu‘ (NL: ‘Aan menu toevoegen’). 6. Sla je menu op.
Hoe scherm ik (delen van) mijn WordPress af voor de buitenwereld?
Als je jouw volledige website wilt afschermen, gebruik je de plugin Password Protected. Als je een of meerdere categories wilt afschermen, gebruik je de plugin Access Category Password. Als je losse pages en posts wilt beveiligen, gebruik je de plugin Simple Membership.
Hoe maak ik een download van mijn WordPress site?
Voor Windows: Gebruik het programma HTTrack om jouw website te downloaden.  Voor Mac: Gebruik het programma Sitesucker om jouw website te downloaden.
Hoe lang wordt mijn FJ-domein en Fontys-werk bewaard?

Om de websites efficiënt te beheren is er beleid nodig. Dat helpt bij het bewaken van bewaartermijnen en de ruimte op de server. Door hierin actief beleid te voeren zorgen we dat we voldoen aan de regels (AVG) en onze serverruimte efficiënt gebruiken.

  • Een student die zich uitschrijft krijgt tot 6 maanden na de datum van uitschrijving de gelegenheid om zijn/haar persoonlijke website over te verhuizen naar een ander domein (Techdesk kan hierin ondersteunen). Na 6 maanden wordt de website incl. domeinnaam definitief verwijderd.
  • Van afgestudeerde en uitgeschreven studenten worden alle online publicatie(s) op projectwebsites (m.u.v. persoonlijke website) binnen 1 jaar na uitschrijving geanonimiseerd, tenzij er nadrukkelijk toestemming is gevraagd voor langere online publicatie.
  • Studenten of oud-studenten kunnen een website en/of publicatie(s) op verzoek laten verwijderen. Stuur hiervoor een mail naar: fj-techdesk@fontys.nl. We zoeken zo snel mogelijk de juiste persoon voor een gesprek (via Projectleider & Teamleider). Naar aanleiding van dit gesprek kan worden besloten het artikel alsnog te (laten) verwijderen. Indien de website op de FJ-server staat, kunnen leden van de Techdesk de website verwijderen binnen 1 maand.
  • Projectwebsites (bijv. De Verslaggever) die aangevraagd zijn tijdens een project worden vastgelegd, dat betekent dat in een lijst wordt bijgehouden welke projectsites aangemaakt zijn. Elke 6 maanden wordt de lijst gecontroleerd en verlopen websites verwijderd.

Voor vragen kun je contact opnemen met de Techdesk: fj-techdesk@fontys.nl.